FAQFAQ  SzukajSzukaj    AlbumAlbum  Chat  

Forum Kobieta - Mężczyzna
Zaprezentuj nam siebie i swoje poglądy!

Rejestracja Zaloguj  

Poprzedni temat :: Następny temat
Ciąża - z czego zrezygnować?
Autor Wiadomość
doris 

Wysłany: 2010-06-02, 10:11   

polin, powiem Ci obserwację z oddziału - chociaz nie wiem czy Cie przekonuja me wypowiedzi - gdy zaczełam prace w szpitalu głosiło się matkom ,ze nie maja jeść smażonego .... od jajecznicy po schabowe, jedynie drobiowe gotowane miesko. Po jakis dwóch trzech latach -po kolejnych światowych zmianach zaczęto mówić ,że mozna jeść smażone . Uwierz mi ,że jesli przyszła w tym okresie kobieta dwa razy rodzic to miała metlik w głowie. Soki zagęszczone faktycznie sa niemile widziane ze wzgledów zagęszczenie cukrami , dlatego rozcieńczamy wodą mineralną. Masz wypijać w okresie połogu i karmienia około 3 litrów /dobę ale nie ma to byc picie tylko i wyłącznie wody. W tym masz zarówno herbatę , kawę ! , zupy.
Hasło ,,szpitali przyjaznych matce i dziecku " głosza ,że jesli matka szczęsliwa to i dziecko szczęśliwe. Jak masz być szczęsliwa liczac kalorie i patrzeć na to co ,,rozdyma"- panicznie zwracając uwage na to co jesz? Zadręczasz się nerwowo spoglądając na malucha czy owy płacz to jest po zjedzonej ogórkowej. W żywieniu chodzi o to bys jednego dnia nie strzeliła sobie zestawu bigos ,kalafior, jajecznica z cebula , ogórkowa, pół kilograma śliwek popijać w ciągu dnia jogurty a na deser tabliczka czekolady, w nocy jako przekąska banan .
Możesz wszystko z tego jeść ale z rozsądkiem.
Będąc w ciązy juz przekazujesz maluchowi to co sama zjadasz , a po porodzie jesli cokolwiek przechodzi z matki mlekiem to ,,odzywa sie negatywnie u dziecka " dopiero po kilkunastu godzinach , dlatego tez nie zjadajmy cięzkich posiłków w godzinach 15-17 ta bo w nocy moga być wieksze niepokoje malucha wyolbrzymione naszym zmeczeniem. W ciagu dnia łatwiej jest nad tym wszystkim zapanować.

doris :-)

polin 

Wysłany: 2010-06-03, 09:27   

Doris teraz podajesz już naprawdę konkrety i o to chodzi ;-) Wiem, że wszystko co się dzieje w medycynie uzależnione jest tak naprawdę od aktualnych badań i się zmienia. Wiem, że nie wolno jest wątróbki i innych podobnych przysmaków. Zresztą - pamiętacie jak w zeszłym roku pokazali, że mleko sklepowe wcale nie jest tak zdrowe jak jest to lansowane? To był dopiero hit!

doris 

Wysłany: 2010-06-04, 10:46   

polin,
polin napisał/a:
Doris teraz podajesz już naprawdę konkrety i o to chodzi ;-)
teraz to pojechałas ostro i nawet przymrużenie oka Cie nie usprawiedliwia.
Czytając moje wypowiedzi każdy zobaczy szczerość , życzliwość i pełne wszelakich doświadczeń wypowiedzi a nie puste i naiwne lanie wody.
polin napisał/a:
Wiem, że nie wolno jest wątróbki
to kolejna BREDNIA!!! przy anemiach wspaniale wpomaga wzrost krwinek czerwonych ale Ty i tak w to nie wierzysz.
Mleko tez jest do kitu - woda, woda i jeszcze raz woda.

POWODZENIA !

polin 

Wysłany: 2010-06-07, 09:23   

Hmm.... no to mnie zaskoczyłaś, bo o tej wątróbce wszystkie koleżanki trombią i lekarz też mi potwierdził, komu teraz wierzyć?

doris 

Wysłany: 2010-06-08, 09:47   

polin, widzę ,ze podważasz wszystko co pisze . I jak tu wytrzymac z taka osobą:) wątróbką sama siebie uratowałam i kilka innych osób uchroniło się przetaczania krwi.
Po raz ostatni pisze Ci - nie ma produktów 100% zabronionych w ciąży jak i w czesnym okresie karmienia - warunek! zdrowy rozsądek i poczucie macierzyństwa.

(Nie mam namyśli obciażenia alergią pokarmową - wtedy już w ciązy powinnaś stosowac odpowiednia dietę.)

polin 

Wysłany: 2010-06-09, 10:53   

Doris forum jest od wymiany tego co kto wie i co kto słyszałem, dlatego wolę zostawić tu wszystko co wiem, tak by wysnuć poprawne wnioski ;-)

doris 

Wysłany: 2010-06-09, 11:36   

przyjęłam do wiadomości

polin 

Wysłany: 2010-06-10, 09:06   

No to dziewczyny kontynuujmy temat. Jeśli ktoś coś wie o zawartości fluoru w pastach, a wpływie na ciążę to niech koniecznie napisze. Oczywiście zbierzmy jak najwięcej prawdy i nieprawdy w jednym wątku.

doris 

Wysłany: 2010-06-10, 11:29   

sama jestem ciekawa opinii innych osób , ale jakoś nie wzbudziły zainteresowania Twe pytania tu zawarte.

newbold85 

Wysłany: 2010-06-10, 20:57   

i tu sie mylisz moja droga :) Sledze watek bardzo wytrwale :) Ale nie mam pojecia o tym wszystkim i jak wiekszosc osob tutaj znajdujacych sie, ktore znam (jak ja) nie wie co to ciaza itp :D :D Mozna sie wypowiadac dopiero jak sie przezylo, wiec chyba wiekszosc boi sie zaryzykowac jakiekolwiek stwierdzenia majac na uwadze to, ze w tej dziedzinie jestes bez watpienia naszym forumowym guru :D

polin 

Wysłany: 2010-06-16, 09:13   

A widzisz :P Jednak wątek interesuje :P
Może jednak pojawi się jakaś ciężarna, wątek będę odwiedzać w oczekiwaniu na jakieś odpowiedzi ;-)

paulus23 

Wysłany: 2010-06-16, 21:24   

Witam ja byłam w ciąży i nie trzeba z wielu rzeczy rezygnować ciąża to nie choroba przecież :) pić alkoholu i palić papierosów oczywiście się nie powinno no i dużo nie dźwigać resztę prawie wszystko można robić :) zależy jeszcze jak się przechodzi ciążę niektórzy lżej niektórzy gorzej.

Kobietkowo 

Wysłany: 2010-06-22, 14:21   

Co do past bez fluoru, to wiem, że Ajona jest bez fluoru.

Ale myślę, że też nie należy panikować w ciąży, bo przecież nie jest to żadna choroba.

polin 

Wysłany: 2010-06-24, 09:54   

Pewnie, że nie choroba ;-) O tej Ajonie już czytałam w necie. To musi być jakaś niszowa pasta bo poza netem ciężko cokolwiek się o niej dowiedzieć. O tej paście tylko słyszałaś czy też używałaś?

doris 

Wysłany: 2010-06-25, 09:27   

newbold85, guru jak guru ale sam poczytaj co polin wypisuje - to juz nie troska o ciąże to paroinodalne szukanie wiedzy zbędnej - motajacej umysł. Jak napisała paulus23,
paulus23 napisał/a:
zależy jeszcze jak się przechodzi ciążę niektórzy lżej niektórzy gorzej.
Nie żadko nie mamy wpływu na to czy utrzymamy ciążę czy nie ...organizm sam ja wyrzuca, lekarze troskaja się i trzymaja kobiete w szpitalu przez 8miesięcy ......to jest udręka dla tych kobiet - co one maja mysleć i robić w szpitalu? nuda i apatia je ogarnia . To sa dramaty!!! a nie doszukiwanie sie past do zebów.
To tak jak z wybielaczami....jedna bluzkę wybieli a inną zażółci ....

Hmmmm miałam nie zabierać juz tu głosu bo ironią wali na odległość
polin napisał/a:
A widzisz :P Jednak wątek interesuje :P

Odpowiedz do tematu